Fie har skrevet en tekst om at glemme sig selv og sin egen nydelse under sex. Om The male gaze og om, hvordan man svarer på spørgsmålet: ‘Hvad tænder du på?’
Teksten er skrevet af Fie.
Illustrationen er lavet af Ida Lindbæk.
Fem år efter min seksuelle debut blev jeg stillet et spørgsmål, som på en og samme tid åbnede en hel ny verden for mig, samtidig med at det skabte stor forvirring indeni mig. I en alder af 24 år lå jeg i sengen med en fyr, som ved en enkelt sætning fik mig til at sætte spørgsmålstegn ved hele mit forhold til sex. De fire ord som alle, om de ved det eller ej, ønsker at høre hvisket i øret: ”Hvad tænder du på?” For her lå jeg og blev pludselig en aktiv deltager i mit eget sexliv. Hurtigt ind, hurtigt ud, lidt forceret stønnen i øret og så en sædudløsning. Min forventning til heteronormativ sex kan forklares meget simpelt. Set i bakspejlet er det ikke så underligt, at jeg har kunne gå i flere år uden at have nogen former for sex eller nærhed, på trods af mine lyster. Jeg gik i en form for vinterhi indtil der pludselig lød en lille stemme bagerst i hovedet, der forsigtigt henvendte sig til mig med et, ”undskyld mig, men jeg er altså liderlig efter nærhed og pik.” Og jo, så kunne jeg da godt komme ud af fjerene, for den lille stemme havde jo ret. Når jeg tænker tilbage er der ikke noget at sige til, at sex aldrig fik en plads i mit dejlige singleliv. Lysten manglede jo ikke, den blev bare alt for hurtigt afløst af skuffelse og en følelse af forkerthed. For sex er da noget man higer efter, noget man nyder, er det ikke? Sådan gik det lige indtil det magiske spørgsmål: “Hvad tænder du på?” satte gang i hjernens tandhjul. Nu ser man for sig, at der straks kom julelys i øjnene, gåsehud på armene og at munden plaprede derudaf med enhver fantasi, som var blevet brygget sammen i alle seancerne med min vibrator. Men ordene kom bare ikke. Jeg gik i stå. For jeg havde aldrig set mig selv som en del af mit eget sexliv, og at vi var to individer på lagenet som skulle opleve nydelse.
”Sex er godt, sex er sundt,” det er vise ord fra Søren Brostrøm. Jeg har både haft meget dårligt og meget usund sex, så jeg vil, om end ikke være uenig, så være mådeholden overfor Brostrøms ukritiske statement. For er alt sex godt, alt sex sundt? Sex kan være en måde at lære mere om dig selv på, og kan være en ren meditativ akt, både med dig selv og med en partner. Ingen tvivl om det. Så længe du er klar over, at det ikke kun er andres grænser og lyster, som der skal lyttes til.
Der er et problem i, at aktens højdepunkt er en sædudløsning. Jeg har aldrig før sat spørgsmålstegn ved det faktum. At jeg udelukkende har set mig selv som et redskab til at give min partner mest mulig nydelse. At en mands orgasme er omdrejningspunktet i seksuelle relationer. At det er et ulige forhold. For jeg vidste ikke, at det var noget, der kunne sættes spørgsmålstegn ved. Det er hvad jeg har lært, og hvad jeg har set i populærkulturen. Der er stor forskel på forventningerne til nydelse i forbindelse med sex, alt efter hvilket køn du identificerer dig som. Det gør, at man som kvinde nedprioriterer sine egne lyster. Det er et problem. Et endnu større problem er, at det ikke er noget vi snakker om.
Jeg drømmer om en fremtid, hvor samtalen bliver en selvfølgelighed i sexlivet. Hvor kvinder ikke skal gå i flere år, før de finder ud af, at nydelse og lyst også omhandler dem. At det er okay at være et seksuelt væsen, og hvor spørgsmålet: ”Hvad tænder du på?” helt naturligt går begge veje.
Du er til og du har lige så meget ret til at tage din plads i seksuelle relationer, som din(e) partner(e) har. Lad os lære os selv og andre, at lyster er noget vi gerne må snakke om. Lad os bolle os glade og indfri alle de gemte, skjulte, usagte kinks og præferencer. For alle har ret til nydelse og orgasmer, uanset køn. Sikke et valg-slogan.