Diskret levering & Gratis fragt på ordre over 599,-

Use coupon code WELCOME10 for 10% off your first order.

Cart 0

You are 100 kr away from free shipping.

Er jeg panseksuel?

er jeg panseksuel?

Der er ikke nogen, der kan fortælle dig, om du er panseksuel, ligesom der heller ikke er en test, du kan tage. Er personligheden vigtigere end kønnet, når du forelsker dig i et andet menneske, kan det være, du er panseksuel. Måske. Det er kun dig, der kan definere din seksualitet. 

 

Hvad betyder det at være panseksuel?

At være panseksuel betyder, at køn, kønsidentitet og den seksuelle orientering er underordnet, når du er tiltrukket af en anden person. Med andre ord: Det er mennesket bag, du falder for, uanset om personen er kvinde, mand, non-binær eller en hvilken som helst anden kønsidentitet eller seksualitet. 

Ordet ‘pan’ betyder ‘alle’ på græsk, og er du panseksuel, kan du - i teorien -  være seksuelt tiltrukket af alle. Det betyder selvfølgelig ikke, at du har lyst til at have sex med alle og enhver du møder på din vej - det er en misforståelse, du måske vil støde på hos andre. Er du panseksuel, har du præferencer og ting du tænder på eller bliver tiltrukket af hos en partner præcis som alle andre mennesker.

 

Er panseksuel det samme som at være panromantisk?

Ikke nødvendigvis:

- At være panseksuel betyder, at du kan blive seksuelt tiltrukket af personer uden at skele til, hvilket køn eller seksualitet de har. 

- At være panromantisk betyder, at du kan blive romantisk tiltrukket af personer uanset deres køn og seksualitet. 

Du kan være panromantisk og panseksuel på samme tid - for nogle hænger deres seksuelle orientering sammen med deres romantiske orientering. Men du kan også være f.eks. panromantisk og homoseksuel. Det vil sige, at at du kan blive romantisk tiltrukket af og forelsket i alle køn og seksualiteter, men at du kun er seksuelt tiltrukket af dit eget køn. 

 

Hvad er forskellen på at være panseksuel og at være biseksuel?

Det er lidt forskelligt, hvordan man definerer biseksualitet i forhold til panseksualitet. Ifølge LGBT+ Danmark kan begrebet ‘biseksuel’ ses som en paraplybetegnelse for flere forskellige måder at definere sin seksualitet på. Ifølge LGBT+ Danmark hører ‘pan’ ind under biseksualitet.

Føler du dig forvirret over begreberne, og hvad du selv skal identificere dig med, er det måske mindre vigtigt at finde ud af, hvilken ‘etikette’ andre mener, du skal sætte på din seksualitet - det er vigtige er, at du finder en identitet, du selv føler dig hjemme i.

 

Tegn på panseksualitet

Der findes ikke en liste med tegn, du kan sætte hak ved et efter et. Er køn og seksualitet hos dem, du forelsker dig i, ikke vigtig for dig? Føler du dig tiltrukket er flere forskellige køn? Så er du måske panseksuel. Som sagt: Der er ingen facitliste. Og det er kun dig, der bestemmer, hvordan du vil definere din seksualitet. 

En ting du kan gøre for at blive klogere, er at søge viden, høre andres fortællinger, eksperimentere og udforske din seksualitet - det kan du både gøre alene og sammen med andre. Mærk efter hvilke følelser du har, hvem du bliver tiltrukket af, hvem du forelsker dig i. Og husk på, at du ikke behøver at finde et ‘label’, du kan sætte på din seksualitet, før du selv er klar. 

Nogle føler, der kan være et pres fra omverdenen i forhold til at melde klart ud, om man er til et andet køn, sit eget køn, flere køn - men husk, at ingen har ret til at afkræve dig et svar, og at det er helt nødvendigt, at du definerer din seksualitet i dit eget tempo.

Vi har bedt vores community dele nogle af deres egne erfaringer med at være panseksuel. Dem kan du læse her under. Læs mere om seksualitet: Er jeg aseksuel? 

 

Erfaringer fra 5 panseksuelle personer

 

“Mine følelser omkring det har altid været meget frie”

Jeg har aldrig som sådan “opdaget”, at jeg er panseksuel, men jeg har altid haft den tilgang, at “pff jeg er sammen med dem, jeg er sammen med, uanset hvilket køn, det så indebærer. Jeg vil bare gerne gøre mig selv glad”. 

Jeg snakkede så med min veninde om det i måske 7. Klasse, og da hun spurgte mig, om jeg egentligt ikke var panseksuel, fandt jeg ud af, at det faktisk passede godt til mig. Som sagt: Jeg har aldrig tænkt nærmere over det, så mine følelser omkring det har altid været meget frie, og jeg har aldrig følt skam over det. Jeg er heller ikke “sprunget ud” til folk omkring mig, men de har lidt fundet ud af det løbende, når jeg så har datet piger. 

Jeg prøver så vidt muligt at have en meget frisindet omgangskreds, og derfor har jeg heller ikke oplevet noget homofobisk omkring min seksualitet. Det samme gælder min (meget konservative) familie - for når jeg har været så afslappet og åben omkring det, og har kunnet hjælpe dem med at forstå, så har de indset, at det jo bare er mig, og at jeg er selvbevidst nok til at leve og være glad i det. ❤️

- Sofie, kvinde, 17 år

 

“Jeg vidste inderst inde godt, at jeg ikke var lesbisk” 

Har selv for nyligt “opdaget” eller indset, at jeg er pan. Har siden jeg var barn altid haft svært ved at stole på andre mennesker. Selv min familie. En del af grunden er, at jeg er vokset op i en kult, hvor mentaliteten meget er “stol ikke på nogen, stol kun på gud!”. Det handlede meget om ikke at have nogen kontakt til omverdenen. Så udover, at jeg gik og ikke turde stole på nogen, vidste jeg heller ikke meget om seksualitet. Jeg vidste kun, at hetero var det rigtige og homo var forkert. Så jeg har af den grund heller aldrig haft et forhold eller været forelsket.

Jeg forlod kulten for 2 år siden. Siden da har jeg forsøgt at lære nye mennesker at kende og finde rigtige venner. Det er stadig ikke nemt og især ikke romantisk. Jeg har efter at have forladt kulten også undersøgt mere om seksualitet. Da jeg ikke havde haft nogle forhold, begyndte mange at hentyde, om jeg var lesbisk eller sådan noget. Det vidste jeg inderst inde godt, at jeg ikke var. Men jeg blev jeg til sidst i tvivl, fordi folk pressede mig for at få et svar. 

Jeg googlede og googlede, og da jeg til sidst opdagede, hvad panseksualitet er, faldt alt bare på plads. Det passede bare og det gav mig bare så meget ro. Jeg har efterfølgende fundet mig til rette med, hvad jeg er, og det har gjort mig utrolig glad. Jeg er ikke længere stresset over at skulle finde en kæreste. Det kommer, når det kommer.

Har stadig ikke delt det med nogen. 💜

- Sienna, kvinde, 19 år

 

“Ad, så du tænder på dyr?”

Jeg opdagede, at jeg ikke var straight i 3.g, men fik først sat ord på det meget senere. Første gang jeg hørte ordet panseksuel og fik forklaret, hvad det betyder, vidste jeg bare, at det var det jeg var. Jeg var i et heteroseksuelt forhold men fandt alligevel meget ro i at få sat ord på, at det var det, jeg definerede mig som.

Min familie har bare fået at vide, jeg er biseksuel. De fleste i min familie er meget snæversynede og tror kun på to køn, så det ville være umuligt at blive mødt af forståelse der. En af mine venner sagde “ad, så du tænder på dyr?”, da jeg fortalte det, jeg er panseksuel. Det, synes jeg, er et ret godt eksempel på, hvor lidt nogen folk ved om panseksualitet. Udover det, er det blevet taget meget positivt imod, og langt de fleste reagerer åbent og positivt!

- Mulle, kvinde, 24 år

 

“En biseksuel dater jo enten mænd eller kvinder - og jeg datede ingen af delene”

Pan er nok den seksualitet, jeg bedst kan forbinde min egen seksualitet med. Jeg har vist altid vidst det - jeg har bare ikke vidst, der er et ord for det. Da vi i folkeskolen begyndte at ‘kysse hinanden farvel’ pigerne indbyrdes, syntes jeg, det var lidt mere spændende, men samtidig var drengene jo også søde. Så jeg tænkte, jeg nok var biseksuel.

Da jeg i sommeren mellem efterskolen og 1.g fortæller min mor, at jeg har en sommerferieflirt, der hedder Maja, er der ingen voldsom reaktion, men det hænger nok sammen med, at min farbror var bøsse (han døde af aids), så “vejen var banet”. 

Årene går, og jeg har skiftevis pige- og drengekærester, men da jeg er 25-ish begynder jeg at bruge Instagram, og jeg får en ven, der identificerer sig selv som “non-binær”. De har en roomie, der også er non-binær, som jeg begynder at kysse lidt på, og der tror jeg lidt, at tiøren falder. For en biseksuel dater jo enten mænd eller kvinder - og jeg datede ingen af delene.

Der var ikke de store følelser omkring det, men jeg tror bare, jeg fandt min hylde i seksualitetsskuffedariet. Det blev egentlig også lettere, når jeg fortalte, at jeg ikke datede nogen af bestemt køn, men at det i høj grad var deres person og væremåde, jeg blev tiltrukket af.

Som skolelærer bliver jeg tit spurgt, om min kæreste er dreng eller pige, hvortil jeg altid svarer: hvem siger det er en dreng? Eller; hvem siger det er en pige? Og her er der faktisk nogle gode samtaler og snakke om køn og hvem man bliver tiltrukket af.

I mit forhold nu med en transperson er der ofte ikke så mange spørgsmål, når man lige har forklaret hvad panseksuel er, og hvorfor det ikke betyder noget, hvad de har mellem benene.

- Rikke, kvinde, 32 år