Altid diskret levering. Fri fragt på ordre over 599,- kr

Use coupon code WELCOME10 for 10% off your first order.

Cart 0

You are 100 kr away from free shipping.

Overgangsalderen og dens påvirkning på din seksualitet og sexlyst

Overgangsalderen og dens påvirkning på din seksualitet og sexlyst

Overgangsalderen, også kendt som menopausen, er en naturlig fase i ens liv hvis du er født med en vulva, hvor ens reproduktive år takker af. Hormonerne danser salsa, og det føles som om kroppen lever sit eget liv. I denne guide tager vi et kig på, hvordan overgangsalderen påvirker ens seksualitet og sexlyst, og hvad man kan gøre for at tackle omvæltningerne.

Hormonelle Forandringer

Når du går i overgangsalderen, sker der betydelige hormonelle ændringer i kroppen, især med hensyn til østrogen og progesteron. De hormoner, som tidligere har holdt din krop og sind i balance, begynder at falde, og kan skabe en række fysiske og følelsesmæssige rutsjebaneture.

Nedsat Østrogen

Østrogen er et hormon, der spiller en afgørende rolle i at opretholde sundheden og elasticiteten af vaginaens væv. Når østrogenniveauet falder, kan det føre til flere irriterende symptomer. Vaginal tørhed er et almindeligt problem, da de faldende østrogenniveauer reducerer kroppens naturlige smøremiddelproduktion. Det kan gøre at sex føles mere ubehageligt eller endda smertefuldt, da det kan føles som at køre på en grusvej i stedet for en glat motorvej. Derudover kan det lavere østrogenniveau føre til vaginal atrofi, hvor vævet i vagina bliver tyndere, mindre elastisk og mere skrøbeligt. Det kan gøre sex mindre behageligt og øge risikoen for små rifter og infektioner.

Progesteron og Testosteron

Progesteron er kendt for sin rolle i menstruationscyklussen, men det har også en indflydelse på den seksuelle lyst. Sammen med testosteron, som også tager et dyk, kan et fald i disse hormoner resultere i en nedsat libido. Det betyder, at du måske ikke føler den samme lyst til sex som tidligere, og så kan det altså føles som et højt bjerg at bestige, at kaste sig ud i nye hotte eventyr. Det kan være frustrerende og påvirke intimiteten i dit forhold, men det er altså en HELT normal del af at gå i overgangsalderen.

Fysiske Symptomer

Udover de direkte hormonelle effekter kan overgangsalderen også medføre andre fysiske symptomer. Hedeture og nattesved er almindelige symptomer som kan forstyrre din søvn og efterlade dig træt og irritabel. Når du føler dig som en zombie, er det ikke nemt at finde lysten til sex. 

Nogle oplever at tage på i vægt eller at kroppen ændrer sig på andre måder, hvilket kan skabe forvirrende følelser indeni, fordi man måske oplever at ens krop ikke er som den plejer og man ikke føler man kan genkende sig selv. 

Psykologiske og følelsesmæssige faktorer

Overgangsalderen er en tid med mange ændringer, og med det er det uundgåeligt at psyken også bliver påvirket. Det er ikke ualmindeligt at opleve kraftige humørsvingninger og depressions-symptomer. Når dit humør konstant skifter, eller når du føler dig nedtrykt, kan det være svært at finde lysten og energien til at være intim både med dig selv og andre.

Bekymringer om kroppens ændringer og ens kropsopfattelse kan skabe barrierer for seksuel intimitet. Det er naturligt at føle sig usikker på, hvordan ens krop ser ud og føles, når man går igennem så mange ændringer. Nogle oplever at de bliver mere tilbageholdende i forhold til at være seksuelle eller helt undgår seksuelle situationer af frygt for at blive afvist eller for ikke at leve op til dine egne eller din partners forventninger.

At håndtere disse følelsesmæssige udfordringer kræver tid, tålmodighed og en god portion selvkærlighed. Det kan hjælpe at tale åbent med din partner om, hvordan du har det, så I sammen kan finde måder at genopbygge intimiteten på. At søge støtte fra en terapeut eller rådgiver kan også være en god idé, hvis du har brug for hjælp til at håndtere alle ændringerne.

Husk, at overgangsalderen er en naturlig del af livet, og det er okay at give sig selv plads til at vænne sig til de nye forandringer. Ved at forstå og acceptere dine følelsesmæssige oplevelser kan du tage stille og roligt finde nye måder at nyde intimiteten på.

Håndtering af forandringerne <3

Med alle de ændringer der følger med overgangsalderen, er åben kommunikation alfa og omega. En ærlig snak med din partner om de ændringer, du mærker indeni, er guld værd. Det kan reducere misforståelser og skabe en tættere forbindelse, hvor I sammen kan finde nye måder at nyde intimitet på.

For nogle er medicinsk behandling en stor hjælp. Hormonterapi kan lindre nogle af de fysiske symptomer som vaginal tørhed og hedeture.  Lokale østrogenpræparater som cremer eller pessarer kan specifikt forbedre vaginal sundhed uden store systemiske bivirkninger. Nogle oplever at hormon terapi gør en enorm forskel og hjælper dem med at føle sig mere komfortable igennem ændringerne.

Livsstil

Der er ikke noget nyt i at det er godt for kroppen at dyrke motion og spise sund og næringsrig kost. Men også i forhold til overgangsalderen kan du påvirke det positivt ved at dyrke motion og spise godt. Motion frigiver endorfiner, som hjælper med at reducere stress og øge din generelle følelse af velvære. Ved at spise en balanceret kost fyldt med næringsstoffer, kan du hjælpe med at opretholde hormonbalancen og støtte dit generelle helbred. Fødevarer, der er rige på vitaminer, mineraler og antioxidanter, kan forbedre din energi og vitalitet, hvilket igen kan påvirke din sexlyst positivt.

 
Seksuel Sundhed

I overgangsalderen sker der mange kropslige ændringer, så lad os lige slå fast, at det er helt okay at bruge hjælpemidler! Ved vaginal tørhed kan en god glidecreme gøre en enorm forskel. Glidecreme reducerer ubehag under sex og gør at det hele glider lidt nemmere. Det er et simpelt trick, men det kan virkelig gøre en stor forskel.

Seksuel terapi kan også være en stor hjælp til at tackle følelsesmæssige og psykologiske barrierer, der kan stå i vejen for dit seksuelle liv. En sexolog kan give dig og din partner værktøjer og strategier til at håndtere ændringerne og skabe grobund for bedre kommunikation og mere intimitet. Ved at åbne op og arbejde sammen kan I finde nye måder at nyde hinanden på og styrke jeres forhold.

Overgangsalderen bringer mange forandringer og er mega udfordrende periode for de fleste, så du er slet ikke alene. Vær god, rar og tålmodig med dig selv imens du lærer nogle nye sider af dig selv (eller af din partner) at kende.