Spar 20-30% på alle vores produkter til og med 30 april!

Guide: En introduktion til herpes

Guide: En introduktion til herpes

Denne her guide er skrevet med udgangspunkt i et interview @idahojegaard har lavet med Esther, der har herpes, og med hjælp fra Mascha, der er læge.

Har du herpes, er du bestemt ikke alene. Hver femte voksne dansker har herpes på kønsdelene. Alligevel er herpes, ligesom mange andre lidelser, der viser sig i underlivet, omgærdet med skam, stigma og manglende viden. I denne guide vil vi introducere dig til herpes. Til årsager, symptomer, diagnose, behandling og forebyggelse. Det er vigtigt at bemærke, at guiden ikke erstatter professionel lægehjælp, og vi vil altid anbefale at du søger rådgivning hos din læge, eller hos en klinik for kønssygdomme, hvis du har, eller mistænker at have, herpes <3 

Hvordan føles herpes? 

Når et herpesudbrud begynder, kan man opleve tidlige tegn som smerter, hævelse, rødme, kløe og en brændende fornemmelse på penis, vagina, anus eller mund. Disse symptomer udvikler sig til små, klare, væskende blærer på et afgrænset område på huden eller på slimhinder. Herpes på kønsdelene sidder typisk på de ydre kønsdele og omkring anus, men kan også sidde på inderlårene eller balderne. Det er blærene, der kan føles meget smertefulde.  

Ved et førstegangsudbrud kan man have symptomer som feber, hovedpine, muskelsmerter og almen utilpashed. Første gang man får et herpesudbrud på kønsdelene, føles det ofte værre og varer længere tid end de efterfølgende udbrud. Hvis man efterfølgende får et nyt udbrud, vil symptomerne i princippet være de samme, men i mildere grad.

Vi har talt med Esther, der har herpes, og spurgt hvordan hun oplevede at have herpes første gang. 

Esther: “Det startede med, at jeg havde lidt ubehag i vulva, men så udviklede det sig hurtigt, og gjorde ondt både når jeg sad ned og når jeg havde trusser på. Det var umuligt for mig at cykle frem og tilbage til mit arbejde. 

Jeg satte mig ned og kiggede i et spejl, og så kunne jeg se, at jeg havde nogle små sår ved indgangen til skeden. Jeg gik til lægen, og hun podede mig, og sagde at det godt kunne være herpes. Og det passede med, at jeg lige havde haft ubeskyttet sex med en. 

Dagen efter fik jeg at vide, at det var herpes. Det gjorde virkelig ondt. Jeg måtte stå med en kold bruser på vulva, når jeg skulle tisse. 

Mine udbrud efter mit første har ikke været ligeså slemme, men det har gjort ondt. Jeg tror forskellen er, at jeg nu lynhurtigt ved, hvad det er, og at jeg kan hente den medicin, jeg har på recept.”

Hvad er herpes? 

Herpes er en smitsom hud- og slimhindesygdom, der skyldes Herpes simplex virus (HSV). Herpes viser sig som små blærer fyldt med klar væske, der ofte opstår på munden eller på kønsorganerne. 

Der findes to slags herpes vira. Det ene er det, der forårsager forkølelsessår i ansigtet, herpes labialis, også kaldet herpes type 1 (HSV1), og det andet er det, der laver sår på kønsdelene, herpes genitalis, også kaldet herpes type 2 (HSV2). Man kan både være smittet med én type herpes og med begge typer. 

HSV 1 overføres både seksuelt og ikke seksuelt, mens HSV2 praktisk talt udelukkende overføres seksuelt. 

Hvordan ser herpes ud?

Det er forskelligt fra person til person, hvordan et herpesudbrud ser ud. Men nogle fælles kendetegn ved et herpesudbrud inkluderer udseendet af små, røde, smertefulde blærer eller sår på huden eller slimhinderne. Efterhånden som udbruddet skrider frem, kan blærerne briste og danne skorper, som til sidst falder af og heler.

Esther: “Min herpes viser sig typisk som et sår - nogle gange flere. Sårene kommer både på vulva og i anus, men på mig er det ikke særlig visuelt.”

Hvordan får man herpes?

Herpes er en virus-sygdom, og det betyder, at man skal smittes for at få herpes (altså fra et andet menneske). Man bliver smittet via hud til hud eller slimhinde til slimhinde kontakt. Det kan ske ved f.eks. kys, berøring og når man dyrker sex — også oral eller anal.

Man kan, hvis man har herpes på munden, og f.eks. giver en anden oralsex, smitte til kønsorganerne - og omvendt. 

Hvor længe har man herpes? 

Herpes er en livslang sygdom - man kan ikke komme af med herpes. Det betyder ikke, at man altid har sår, men herpesvirussen kan (re)aktiveres i løbet af livet; også det nogle vil kalde et ‘udbrud.’ Man kan også have herpes uden nogensinde at få et udbrud. 

Esther: “Jeg har haft herpes i lidt over et år nu. I starten havde jeg udbrud en gang hver anden eller tredje måned. I et halvt år havde jeg udbrud hver eneste måned. Lige nu er der lidt ro på igen."

Hvordan påvirker det dig psykisk at have herpes? 

Esther: “Først og fremmest tror jeg, at min herpes bliver trigget af, hvordan jeg har det psykisk. Jo mere ked af det og presset jeg er, jo oftere har jeg udbrud. Da jeg var i den sidste del af mit forhold, havde jeg det hver måned. Fordi jeg virkelig ikke havde det godt. Men nu, hvor vi er slået op (for 3 måneder siden), har jeg ikke haft det siden.”

Da jeg fik herpes, skammede jeg mig virkelig meget. Det har primært været i forhold til mit sexliv. Jeg vidste ikke, hvor jeg havde det fra, og jeg var flov over at skulle sige det til dem, jeg havde sex med i den periode. 

Men kort efter mødte jeg min nu ekskæreste og sagde det til ham. Nu hvor jeg er single og skal til at have sex med nye, tænker jeg meget over det. Skal jeg sige det? Hvordan reagerer folk? Synes nogen, at det er klamt? Selvom jeg ikke selv synes det er klamt, og jeg ikke som sådan skammer mig længere.

Kan man gøre noget selv for at forebygge herpes udbrud?

Nye udbrud kan skyldes mange ting; stress, en svækket krop (måske bare fra en lille forkølelse), sygdom, for meget sol og menstruation kan medvirke til at fremprovokere nye udbrud. Desværre kan du ikke gøre meget ved de fleste af disse årsager, men der er stadig nogle ting, du kan gøre for at hjælpe. Når du passer på dig selv både fysisk og psykisk, styrker du din krop og dit immunforsvar, og det er virkelig det bedste, du kan gøre <3

Hvad kan man gøre for at lindre udbrud? Kan man overhovedet gøre noget? 

Der er nogle ting man kan gøre for at lindre, når man får et udbrud. Man skal være opmærksom på, at holde området rent og tørt, for at undgå, at der kommer andre infektioner. Man skal huske, at vaske hænder, hvis man har rørt ved knopperne. Og ved smerter kan man bruge håndkøbsmedicin som Panodil eller Ipren og/eller bruge en receptpligtig lokalbedøvende creme. 

Hvordan er behandlingsformerne og mulighederne for behandling? 

Ved førstegangsudbrud, eller efterfølgende svære udbrud, kan lægen udskrive tabletter, der virker mod herpesvirus. Behandlingen skal startes i løbet af de første fem dage for at have effekt. Den slags medicin vil give dig mildere og mindre smertefulde forløb, hvor du ikke får så kraftige symptomer. Den vil også mindske risikoen for, at man smitter andre.

Hvis man er svært plaget af gentagne udbrud, kan lægen udskrive forebyggende behandling. Det er den samme slags medicin, man bruger, både ved udbrud og forebyggende, blot i forskellig dosis.

Det altid en god ide, at kontakte sin egen læge, hvis man har symptomer, der kan være herpesrelaterede. Lægen kan pode for både herpes og andre kønssygdomme samt for blærebetændelse, da symptomerne kan ligne hinanden. 

Esther: “Når jeg får et udbrud, henter jeg Aciclovir, og så tager jeg 5 piller om dagen, 7 dage i træk. Pillerne tager smerterne på én dag”

Kan man have sex, når man har udbrud?

Man kan godt have et almindeligt sexliv, selvom man har herpes. Og man kan godt have herpes uden at smitte alle på sin vej. Alligevel er der nogle ting, der er værd at tænke over, hvis man er ramt af herpes og gerne vil have sex. 

For selvom risikoen for smitte er størst, når man har udbrud, kan man godt smitte, uden man har udbrud. Altså uden, at man er klar over, at man kan smitte. Brug af kondom nedsætter risikoen for smitte, men udelukker ikke smitte helt. 

Hvordan har din herpes påvirket dit sexliv?

Esther: “Før var jeg nok lidt for uforsigtig, hvad angår beskyttelse. Men efter jeg har fået herpes, har jeg lært, at kondom er worth it - også bare for at slippe for en masse andet skidt. Jeg er stadig i dilemma om, hvorvidt jeg skal fortælle mine fremtidige sexpartnere, at jeg har herpes (når det ikke er i udbrud) - især, hvis vi bare er sammen for en enkelt nat. 

Da jeg havde regelmæssig sex med min ekskæreste, holdt vi pause fra at have sex, så snart jeg mærkede det mindste. Min ekskæreste fik aldrig herpes selvom vi havde ubeskyttet sex. 

Når jeg har et udbrud, har jeg slet ikke sex med andre - ikke kun på grund af smitte, men også fordi det ville gøre alt for ondt. Jeg onanerer som jeg plejer, når jeg har herpesudbrud. Så stimulerer jeg som regel klitoris, fordi det ikke er der, mine sår sidder, og det kan jeg gøre smertefrit.”

Best Sellers

 
Bestseller