Altid diskret levering. Fri fragt på ordre over 599,- kr

Use coupon code WELCOME10 for 10% off your first order.

Cart 0

You are 100 kr away from free shipping.

Sex Ed: Camilla Tved

Sex Ed: Camilla Tved

Camilla Tved er normkritisk og feministisk sexolog og jordemoder, vært på podcasten Sexterapi, underviser og aktivist. I guiden nedenfor giver Camilla, som er ekspert på området, dig (ny) viden om sex og intimitet ifbm. graviditet og fødsel. 

Vidste du f.eks. at hvis du onanerer med en vibrator under din graviditet, kan baby høre lyden. Baby kobler vibrator-brummen med oxytocin og velvære, og vibratoren kan efterfølgende være en hjælp til at få baby til at falde i søvn, fordi lyden er velkendt. nuurg <3

Nb. Der kan være særlige helbredsforhold, der gør, at fagpersonale har givet dig andre informationer og anvisninger end dem, der står her i guiden. Hold dig i givet fald til dem, eller konferer med din jordemoder/jordeperson. 

1. Graviditet 1+2 trimester       

Ubehag og træthed kan være en lyst-killer for mange i starten af graviditeten og her er tålmodighed og selvomsorg den bedste kur. Ro på.  

Narrativet om, at graviditet er lig med zero lyst, er ekstremt stærkt og kan faktisk i sig selv være en lystdræber, fordi man kan have svært ved at tro på de signaler kroppen sender – ”Er jeg virkelig liderlig? Det kan jo ikke passe nu hvor jeg er gravid?”

Det er et faktum, at mange gravide faktisk oplever uændret sexlyst, og lige så normalt er det at lysten til sex stiger under graviditet. Mindre lyst, samme lyst, mere lyst – Gå med det og vær i det. 

Husk: Penetration og orgasmer kan ikke provokere abort. Til gengæld kan de sammentrækninger af livmoderen, som en orgasme (altid) giver, mærkes tydeligere nu. Penetration – med fingre, legetøj, penis, tunge – kan du bare fortsætte med, og nej, baby kan ikke mærke noget (andet end dit velvære). Smag og duft kan ændre sig fra vagina, du kan nok både se og mærke den øgede blodfylde i kroppen, orgasme kan ændre mønster og intensitet, og led/muskler kan føles mere eftergivende

2. Graviditet 2+3 trimester

Tyngden i slutningen af graviditeten kan være en forandrende faktor for mange ifht sex. Der kan være brug for lidt langsommere tempo under sex, og den øgede blodfylde og lidt mere ”spaced out” hjerne i slutningen af graviditeten kan øge sanselighed og mindfulness og det kan være en kæmpe øjenåbner på denne måde at være ”tvunget” af omstændighederne til mere langsom nydelse. 

Den voksende livmoder betyder, at alting mærkes meget mere tydeligt, på godt og ondt, og stillingsskift og orgasmer kan lede til stærke plukveer. En smule pletblødning efter penetration er sandsynligvis de små blodkar i livmodermunden, der giver sig og det er ikke farligt. 

Brug puder til at finde gode stillinger og aflaste maven, og respekter kroppens grænser. Du kan sagtens bruge vibrator, baby kan høre den, men genkender den som en lyd der kommer sammen med oxytocin og velvære – og efter fødslen kan den få baby til at falde i søvn fordi lyden er velkendt <3 Mange gravide er bekymrede for lydbølgedrevne vibratorer. Forskningen er begrænset og holdningerne hos fagpersoner kan være uklare. Min anbefaling er at de kan bruges – men hvis de bekymrer dig, så byt den ud med en anden

3. Graviditet og kink / bdsm  

Hvis du har dyrket forskellige former for BDSM og kink inden graviditet, så kan du som udgangspunkt fortsætte med det meste – brug din logik og erfaring, og tal med din/e partner/e om, hvad der evt. skal på pause eller justeres. Er du førstegangsgravid og samtidig ny i BDSM eller kink, så vær særlig opmærksom på, at du både bevæger dig ud i ukendt seksuelt territorie og er i en hidtil ukendt livsfase. Her er planlægning, tydelige rammer, kommunikation og after-care ekstra vigtigt!

Det ændrede hormonspejl og øgede blodfylde i kroppen ændrer smerteoplevelsen og kropslige grænser hos langt de fleste. Det er særlig relevant for modtagere, men faktisk også for aktive dominante som også kan være en fysisk krævende position som gravid.

Uanset om den ændrede smerteoplevelse er negativ eller positiv, så er det vigtigt at gå ud fra, at graviditet kræver en anden opmærksomhed på kroppen, som på en måde skal tilgås ”på ny”.  For mange skal der nærmest ”startes forfra” og alting skal testes ift fx reb, bindinger, stillinger, smerte-leg, slag, åndedragsrestriktioner mv. 

4. Fertilitetsbehandling                 

I inseminationsbehandling er der ingen seksuelle begrænsninger, og hverken anal/vaginal penetration og/eller orgasmer forhindrer ægget i at sætte sig fast eller provokerer abort. Ved ægoplægning (IVF) frarådes sex i x antal døgn, men sundhedssystemet uddyber sjældent hvad ”sex” betyder og tænker ikke over at mange, også heteroseksuelle, kan blive usikre af uklar information.  

Fertilitetsbehandling kan være opslidende psykisk og fysisk med penetrative undersøgelser, hormonbivirkninger mv. For nogle lægger det en dæmper på lysten og det er helt okay – den skal nok komme tilbage. Men sex kan også være en modvægt til behandlingen, og en måde at connecte med en krop der hvor den ”virker” – især hvis behandlingen ikke gør.        

Tips: 

  • Kroppen kommer hurtigt til at forbinde rygstilling med behandling og undersøgelser, og kan derfor lukke ned i denne stilling. Find nye sexstillinger og vær evt mere direkte styrende ift penetration, så du bevarer kontrollen.
  • Lav ”spejlaftaler”: En behandling udløser en date med intim kontakt med dig selv og evt partner/e (massage, dans, sex, bad, deep talk, vibrator-time osv).
  • Hav fokus på positiv kropskontakt som ikke handler om behandlingen (bevægelse, distraktioner, natur, liderlighed, indulgence).
  • Tal med andre (inkl en evt partner) om de fysiske gener og om de forandringer behandlingen giver. De er reelle, normale og ikke noget at skamme sig over.

5. Fødsel og lyst

Nej, sæd kan ikke sætte veer i gang, men oxytocin kan gøre underværker, og intim kontakt og nærvær understøtter en afslappet krop, og det er altid positivt som fødselsstart og i den tidlige fødsel. 

Oxytocin-kicks: Hudstrygninger, massage, brystvortestimulation (hvis de har nerver i), orgasme, langvarig øjenkontakt, tryghed, tungekys, nærvær. Tungekys giver, udover frigivelse af oxytocin, en afslappet kæbemuskulatur, og det hænger altid sammen med en afslappet  bækkenbund, og igen er dette også altid positivt under fødsel.     I sidste del af fødslen kan brystvortestimulation også bruges til at rejse veer som ellers er gået lidt i stå og du kan samtykke til at dette bruges af partner eller jordemoder. 

Lystfølelser under fødsel er tabuiseret, men ikke desto mindre sker det for nogle, at kombinationen af den psykiske oplevelse og presset i bækken/vaginalkanal kan give varierende, ofte kortvarige, glimt af lyst og orgasmetrang. Hvis det sker, så prøv at vær med det og nyd det. 

Prøv i det hele taget at tænke fødslen som den bredest mulige krops- og følelsesoplevelse, lidt ligesom god sex: Lyst, smerte, kropsvæsker, muskler, åndedrag, lyde, lugte, ekstreme følelser, hormoner, væv – det hele er i spil og det hele må gerne være der.

6. Efter-fødsel og sex

De første måneder efter fødsel er præget af omvæltningen. Også her er narrativet om manglende sexlyst dominerende, og sex efter fødsel italesættes ofte fra fagpersonale som både potentielt svært, men også som et ”bør” og ”op på hesten igen”

Igen er cishetero normer styrende - kvinders lyst ses som skrøbelig, og mænds lyst som en konstant, der skal imødekommes, og det kan i sig selv virke demotiverende.  Fysisk skal du – som altid – lade smerter og ubehag være grænsen, og du bør lytte efter din krop og behov før du lytter efter fagpersoner, partner eller venners gode råd. 

Nogle reagerer på livsforandringer med øget behov for intimitet, andre med mindre.  Igen: Ro på. Se gerne på din vulva i et spejl, særligt på en evt syning, og få din partner/e til at se med.  Se gerne flere gange – hævelser, blødning og hormoner ændres dagligt. Man kan ikke bruge for meget lube i denne periode og husk langsommelighed og nysgerrighed. Har du store bristninger, eller bristninger som har drillet, fx med infektion, bør du tidligst genoptage penetration med penis eller legetøj efter 8 ugers tjek. 

7. Partner til gravid

En ønsket graviditet kan sagtens være overvældende, og det er helt normalt at have blandede følelser omkring det. Som (sex)partner til en gravid er kunsten at give plads til begges behov og at acceptere, at disse ikke altid matcher. Det kan være din lyst stiger, og at den gravides falder. Det kan også være du selv mister lysten, og det er både tabuiseret og kan være svært for den gravide. Prøv at gå ind i det sammen. Er det noget konkret? Eller mere en generel ængstelighed over alt det nye? Hvad kunne hjælpe? Tal gerne med andre end din partner også.

Hvis I begge har lyst, skal du ikke være nervøs for at gå med. Husk at babys hjerne ikke kan tolke begivenheder; de mærker ikke sexlyst som lyst, men som velvære. Et foster er ikke ”tilskuer” til sex, den passer bare sig selv og er glad hvis den gravide er glad. Graviditet er en genial anledning til at gentænke sex, intimitet og roller. Tag det som en gave og husk at sex er det, som I synes det skal være - I får kæmpe glæde af det senere hen hvor livet som småbørnsfamilie kræver at man tænker sex bredt og kreativt

8. Analsex under graviditet, fødsel og barsel;

Har du erfaring med analsex kan du roligt fortsætte med alt, hvad du nyder under (evt. fertilitetsbehandling) graviditet. Mange gravide oplever tendens til hæmorider, og mange døjer også med forstoppelse. Find evt andre sexlege/stillinger, og vent på at kroppen finder tilbage til sig selv efter fødslen. Er du som gravid vant til at give analsex med strapon, kan du fortsætte hvis din harness ikke generer dig. De lidt blødere led i bækkenet som graviditeten medfører kan give ømhed/smerter når du støder og i så fald må du stoppe. Efter fødsel kan du genoptage analsex efter ca 4 uger, også hvis du har haft en bristning i lukkemuskulaturen, men hvis din bristning har drillet med fx. infektion, er blevet gen-syet eller gør ondt, så bør du tidligst gennemføre analpenetration efter 8 ugers tjek hos lægen. 

Start altid med forsigtighed, masser af lube, leg og massage først, og pres ikke dig selv. Gå til det som om det var første gang og giv det tid og tålmodighed hvis det ikke fungerer. Der er ingen evidens for at analsex i sig selv giver øget inkontinens (luft, afføring) hos personer der har født, men lysten og evnerne til at mærke ordentligt efter i kroppen er (som altid) altafgørende  

9. Amning/flaske og sex

Hvis du ammer/chestfeeder, kan mælkehormonet prolaktin påvirke sexlysten. Hormoner er i øvrigt også skyld i de lidt tørre slimhinder, du kan opleve - så hvis du ikke allerede har erfaring med lube, så glæd dig. 

En anden lyst-dæmper ved både amning og flaske er, at det medfører begrænset søvn, og på sigt kan også opstå følelser af ”hudmæthed” af at dække spædbarnets behov.  Når man ammer/chestfeeder kan mælken løbe ved ophidselse, og sex kan blive en lidt mælkevåd affære. Prøv at acceptere det som en præmis, og sørg for tørre klude tæt på.

At brystet nu har en madfunktion kan kræve lidt kognitiv omstilling. Man kan fx. aftale, at brystvæv og/eller brystvorter er no-go i en periode. Andre har glæde af, at den ”gamle” funktion stadig er der og minder dem om den del af livet, som ikke handler om baby. Lystfølelser når barnet tager fat om brystvorten kan føles meget tabu, men er helt normalt. Kroppe er programmeret til bestemt respons på bestemte handlinger, og kortvarigt kan hjernen fejltolke oplevelsen. De fleste vil nok genkende at det ofte kun er i starten af amningen. Prøv at nyde at din lyst stadig er der et sted

Best Sellers

Bestseller
 
Bestseller