Tilføj et gratis I CUM FIRST strandhåndklæde til din ordre over 299,-

Use coupon code WELCOME10 for 10% off your first order.

Cart 0

You are 100 kr away from free shipping.

Hvordan spørger man om samtykke? Her er 8 ting du kan sige

Samtykke

Sex er godt, sex er sundt. Men sex er kun sex med samtykke.
Men hvordan spørger man om samtykke?

Det behøver faktisk ikke at være så være kompliceret. Du behøver hverken at sende et spørgeskema eller en formel samtykkeerklæring. Særligt fordi et samtykke kan komme og gå, og du derfor hele tiden bør tjekke med din partner, at I er enige om at have sex.

I langt de fleste tilfælde kan et samtykke gives ved hjælp af kropssprog, øjenkontakt og andre fysiske signaler. Hvis du er opmærksom på din sexpartners signaler, bør du også kunne fornemme, hvis samtykket ikke længere gælder.

Med det sagt, kan der selvfølgelig være situationer, hvor det kan være svært at fornemme. Og her bør du hellere spørge en gang for meget, end en gang for lidt.

Men hvordan spørger man så? Det kan du gøre på mange måder, og nogle er nok mere sexede end andre. Vi har samlet en liste over gode måder, du kan bruge til at sikre dig, at du har samtykke, når du har sex.

Hvad er samtykke?

Sex er kun sex, hvis der er givet samtykke fra begge parter. At give samtykke i en seksuel forstand betyder, at alle parter der indgår i en seksuel akt, er enige om, hvad der skal foregå og udtrykker, at de gerne vil.

Det behøver ikke altid at foregå med ord, men kan udtrykkes igennem de ting man gør og den måde, man opfører sig på overfor hinanden. Det kan for eksempel være, hvis en person selv hjælper med at tage sit undertøj af, eller gør tilnærmelser til sin partner.

Husk, at samtykket kan trækkes tilbage når som helst, og hvis en person mister lysten eller ombestemmer sig undervejs, skal det altid respekteres. Det gælder også, hvis det er dig, der mister lysten - det er altid ok at sige nej til sex, også når I er i fuld gang.  

Hvordan defineres samtykke?

‘Samtykke’ er et andet ord for ‘at være enige om noget’. Samtykke er et juridisk udtryk for at indgå en aftale. Sådan en kan både indgås skriftligt eller mundtligt. I en seksuel sammenhæng behøver samtykker hverken at være indgået en mundtlig eller skriftlig aftale. Et seksuelt samtykke kan gives med kropslige signaler. 
Det er nok også det, der for nogle kan virke lidt tricky. For at være helt sikker på, at din partner er enig med dig om, at I skal have sex, så er det en god idé også at sætte ord på det, hvis du kommer i tvivl.

Der findes juridiske regler for seksuelt samtykke, hvilket betyder, at hvis det ikke er givet, er der ikke længere tale om samleje, men om voldtægt.

Hvad er samtykkeloven?

Samtykkeloven blev indført i 2020. I den nye samtykkelov står der, at det bliver defineret som voldtægt, hvis ikke begge parter var givet tydeligt samtykke til sex. Tidligere blev voldtægt kun blev defineret ved, om der var benyttet vold, tvang eller om et offer var ude af stand til at sige fra. 

Samtykkeloven gør det i praksis muligt at straffe for voldtægt, hvis der ikke er givet et tydeligt ‘ja’ til at have samleje, hvor tidligere krævede man, at offeret havde sagt tydeligt ‘nej’. Straffen for en voldtægt er op til 8 års fængsel.

 

Hvordan spørger jeg om samtykke?

Du behøver ikke spørge på en formel måde. At gøre sex med samtykke til en praktisk og formel ting, kan føles som en party killer, men så kan du heldigvis spørge på en måde, der passer bedre ind i stemningen. 

Du kan blandt andet spørge ind til, hvad din sexpartner har lyst til og på den måde tjekke ind med, om I er det samme sted. Du bør du altid lytte til de små hints, som din partner giver, for nogle mennesker kan være svært at sige direkte, hvis de ikke har lyst.

Det er også en god idé, at sikre undervejs i et samleje eller et forspil, at din partner stadig er tryg ved situationen. Derfor kan du for eksempel bruge et simpelt spørgsmål som “er du ok?” til at tjekke op på, at det, du gør, er i orden.

 

8 gode måder du kan spørge om samtykke på

1. “Er du ok?”

2. “Er det her ok?”

3. “Har du stadig lyst til at fortsætte?”

4. “Føles det her godt for dig?”

5. “Er det her rart?”

6. “Kan du lide det, jeg gør?”

7. “Hvad har du lyst til, at jeg gør ved dig?”

8. “Har du lyst til mig?”

 

Hvordan er jeg sikker på, at den anden har givet samtykke til sex?

I mange situationer, bør du kunne mærke på den andens signaler, om de stadig giver samtykke eller ej. Hvis I begge er glade og lader jeg rive lystigt med, hvis der er god øjenkontakt, kys og kærlige berøringer fra begge parter, er det en naturlig måde at give samtykke på.

Men hvis du overhovedet har den mindste tvivl, om der stadig er samtykke til sex, bør du altid spørge din partner direkte. Sex foregår kun med samtykke fra begge parter, og derfor bør du hellere spørge en gang for meget.

 

8 ting du kan sige, når du giver samtykke

1. “Det her føles dejligt”

2. “Jeg har lyst til dig”

3. “Jeg vil gerne gøre … ved dig”

4. “Det må du gerne blive ved med”

5. “Jeg har lyst til, at du gør … ved mig”

6. “Tag mig!”

7. “Ja, bliv ved”

8. “Det her tænder mig rigtig meget”

 

Hvordan kan jeg sige nej til sex på en god måde?

At sige fra på en god måde kan være nødvendigt i flere situationer. Både hvis du vil udtrykke, at du slet ikke har lyst til sex, eller hvis du undervejs vil sige fra overfor noget, du ikke føler dig tryg ved.

Selvom du har givet samtykke tidligere, kan du til enhver tid kan trække det tilbage igen.

Du behøver ikke, at sige “nej” på en pæn måde - din partner bør altid respektere, hvis du ikke har lyst. Her får du et par bud på, hvordan du kan sige nej tak til sex.

 

9 gode måder at sige nej til sex

1. “Jeg har ikke lyst til det her”

2. “Jeg vil gerne bare tage det stille og roligt”

3. “Jeg har mere lyst til at…” (f.eks. at kysse eller at ligge sammen)

4. “Kan vi beholde tøjet på?”

5. “Kan vi lige tage en pause?”

6. “Jeg har lige brug for en pause til at mærke efter”

7. “Det her har jeg ikke lyst til”

8. “Det her går over min grænse”

9. “Stop”

 

Kan man give samtykke, hvis man er fuld?

At sikre sig, at have samtykke til sex er endnu mere vigtigt, når man har drukket alkohol. Din krops signaler bliver slørede, og derfor er kropssproget sværere at aflæse. Hvis en person, du gerne vil have sex med, er så beruset, at vedkommende ikke er i stand til at føre en samtale, er der ikke automatisk givet et samtykke.

Hvis en person er beruset, er det vigtigt, at du kigger personen dybt i øjnene og sikrer dig, at I begge er enige om, at der er givet samtykke. Hvis dette ikke er muligt, bør i stoppe med det samme. Hvis den anden er meget fuld, er det faktisk en bedre idé helt at lade være med at have sex.

 

Læs også vores guides om hvordan onanerer man bedst, porno til kvinder og analsex

Best Sellers

Bestseller
Bestseller