Guide: Sådan vasker du dit sexlegetøj

Illustration af Ida Lindbæk

Skal man vaske sit sexlegetøj? Ja, det skal man <3 For når du har brugt dit sexlegetøj, efterlades der, helt naturligt, bakterier fra din krop på overfladen af dit legetøj. Så selvom din første tanke efter at have ramt klimaks med din yndlingsvibrator nok ikke er rengøring, er det ikke nogen dårlig idé at komme i gang med varmt vand og sæbe. Sådan passer du nemlig allerbedst på både dit sexlegetøj, og på dig selv. 

Hvorfor skal jeg rense mit sexlegetøj?

Der er flere gode grunde til at holde dit sexlegetøj rent. 

Når du renser dit sexlegetøj, er det med til at forlænge din vibrators levetid. Bakterierne fra din krop, kan nemlig nedbryde overfladen på dit sexlegetøj og skabe misfarvninger. For det andet risikerer du, at din vibrator kommer til at samle (flere) bakterier, hvis den ikke bliver rengjort efter brug. Bakterier, som kan give dig svamp eller underlivsinfektioner, næste gang du bruger den. Det er det værd at holde en god hygiejne - særligt når det handler om dit underliv<3 

Bakterierne vi taler om, er også seksuelt overførte infektioner, som f.eks. klamydia. En runde to af den slags, er nok på de færrestes ønskeliste, så rens efter brug - safe is sexy, også med din yndlingsvibrator. 

Hvor ofte skal jeg vaske mit sexlegetøj?

Du skal vaske dine produkter hver gang, du har brugt dem. Noget legetøj kan du sterilisere ved at koge det, andet kræver en tur med varmt vand, og en sæbe, der er lavet til formålet. 

Hvilken sæbe er lavet til formålet?

Må jeg vaske mit sexlegetøj med håndsæbe? Nej. Det kan være fristende bare at bruge en håndsæbe til hurtigt at rengøre dine produkter, men denne type sæbe indeholder ofte parfume eller andre stoffer, som kan irritere din hud. Og eftersom huden og slimhinderne i underlivet er særligt sensitive, skal du være ekstra forsigtig med, hvad du putter derned.

I stedet foreslår vi, at du bruger en mild sæbe, der ikke indeholder parfume eller lignende. Det kan f.eks. være en intimsæbe. Eller en toy-cleaner, der er særligt udviklet til nænsom rengøring af sexlegetøj og til at give det en længere levetid. Gerne en, der skummer, så sæben let kan fordeles ud over hele dit pleasure produkt. Sådan en kan du købe her

Hvordan renser jeg mit sexlegetøj?

Er du i tvivl om, hvordan du skal rengøre det legetøj, du står med i hånden lige nu? Det meste sexlegetøj kommer med en lille rengøringsguide. Men hvis du er kommet i tvivl, kommer der her nogle overordnede retningslinjer:

1. Vask af sexlegetøj uden motor

Hvis du har produkter, der ikke har en indbygget motor, og som er lavet af enten silikone, rustfrit stål eller pyrex glas, kan du koge dem i en gryde i nogle minutter for at sterilisere dem. Sådan renser du fx. Orbit-penisringene. Nemt! Det er dog altid en god idé at tjekke efter i manualen - og har du ikke den længere, så find evt. dit legetøj på nettet og se, hvad producenten skriver.  

2. Vask af sexlegetøj med motor 

Alle de toys du har, der kan vibrere, hoppe og danse ved hjælp af en motor, kan ikke tåle en tur i kogende vand - også selvom de er vandafvisende og godt kan tåle en shower-session. De skal i stedet vaskes i hånden med varmt vand og sæbe <3 

Har dit sexlegetøj batterier, skal de tages ud inden du renser dem. Er det genopladeligt, skal de blot ikke være i stik. Det gælder Cloud, S-assy, Mushy, Buzz, Bunny og Dory. 

3. Rengøring af suction-vibratorer

Hos Klub Venus har vi et lille udvalg af vibratorer, som bruger en særlig suction-teknologi til at stimulere i stedet for almindelige vibrationer. De kan godt tåle at blive våde og komme en tur under vandhanen for at blive vasket. Vask dem med varmt vand og en toy cleaner, ligesom med alle andre produkter med en motor.

Det, du skal være opmærksom på, er at de har et lille hul eller fordybning (det er her, de magiske vibrationer sker), og her kan der godt samle sig bakterier eller rester af glidecreme og kropsvæsker. Her kan du bruge en vatpind i fordybningen for at være sikker på, at du er nået hele vejen rundt. Gør det med Woody og Smooch. <3

Hvordan tørrer jeg bedst mit sexlegetøj?

Lad ikke dit sexlegetøj ligge vådt og efterladt på køkkenbordet. Bakterier har brug for væske for at trives, så hvis du husker at give dit legetøj en tur med et rent håndklæde efter vask, så mindsker du risikoen for bakteriefest. Du kan bruge et mikrofiber-håndklæde til at tørre for at undgå fnuller. Hvis du er en lazy-girl, kan du stille dem til tørre på en håndklæde eller viskestykke, som med din kaffekop<3 Eller hænge dem op på tørresnoren i haven. Det vigtigste er, at dit sexlegetøj er helt tørt, inden du pakker det sammen.

Hvordan opbevarer jeg mit sexlegetøj?

Opbevar dit sexlegetøj tørt og rent. Opbevaring af dit sexlegetøj er lige så vigtigt som rengøringen af det. Det er en rigtig god idé at opbevare dit sexlegetøj tørt og godt i en lille stofpose, æske eller lignende. Det beskytter dit sexlegetøj fra bakterier og støv. Hvis din vibrator har ligget fremme, foreslår vi at du giver den en lyn-rengøring inden brug!

Må jeg rengøre mit sexlegetøj med vådservietter?

Kun hvis du husker at vaske det ordentligt, inden du skal bruge det næste gang. På almindelige vådservietter er der ofte lotion og parfume, og det har du ikke lyst til at skulle have i nærheden af dit underliv. Alternativt kan du købe vådservietter, der er lavet til formålet. Men varmt vand og en toy cleaner, der er lavet til formålet, er altså bedst. 

Må jeg koge mit sexlegetøj?

Ja, visse typer legetøj uden motor kan du godt koge. Dog behøver du ikke at finde den store suppegryde frem hver gang, du har haft sex. Legetøj, der kan tåle en tur i kogende vand, har godt af at blive skoldet af og til. Og ellers kan du nøjes med at vaske det i varmt vand og bruge en god sæbe, der er lavet til formålet.